jogosítvány

A jogosítvány és az ősz, avagy az őszi vezetés veszélyei, nem csak friss jogosítvány tulajdonosoknak

Minden évszak tud nehezítő körülményeket produkálni a vezetéshez. Ezek nem csak a friss jogosítvánnyal rendelkező sofőrök életét nehezítik meg, hanem a rutinosabbakét is. Télen a jég, a hó és a latyak, tavasszal a hajnali fagyok, nyáron a felhőszakadások okozta vízátfolyások, míg ősszel a rossz látási viszonyok és a csúszós utak jelentik a fő veszélyt. Mivel most az utóbbi az aktuális, nézzük egy kicsit bővebben, hogy mi mindenre érdemes figyelni az őszi vezetés során, nem csak friss jogosítvánnyal rendelkezőknek! 

A balesetek sokszor rossz látási viszonyok alatt következnek be. Ez egyrészt a korai sötétedés, másrészt a borongós, esős idő eredménye, ezért ilyenkor nagyon fontos, hogy indulás előtt ellenőrizzük a fényszórók működését és helyes beállítását. Ködlámpát csak akkor használjunk, ha nem jön szembe senki, illetve kapcsoljuk le, ha mégis adódik szembeforgalom, ugyanis elvakíthatja a vezetőt. Menjünk lassabban, vezessünk nagyon figyelmesen! Sajnos napsütéses időben is előfordulhat, hogy az alacsonyabban lévő nap elvakítja a sofőröket, erről sem szabad megfeledkezni. Aki régóta rendelkezik jogosítvánnyal, nyilván vezetett már csúszós úton, és tudja, hogy ez bizony még tapasztalattal is nehéz, de friss jogosítvánnyal még veszélyesebb a a rutin hiánya miatt. Az utakon lévő avar a nyirkos időben nagyon csúszik, ráadásul az útburkolati jeleket is eltakarhatja. Az első talajmenti fagyok is megérkeznek az évszakban, ezért ilyenkor mindig fokozott óvatossággal kell vezetni. Ne fékezzünk és gyorsítsunk hirtelen, és ne közlekedjünk túl kopott gumiabronccsal! 

Minden jogosítvánnyal rendelkező tudja, hogy az iskolák környezetében is nagyobb óvatosságra van szükség. Ez ősszel különösen igaz, ilyenkor a gyerekek még nincsenek annyira belerázódva a hétköznapokba, figyelmetlenebbek, hajlamosak lehetnek egymáshoz átszaladni az úton. 

Most szeretnéd letenni a jogosítványt? Ez szuper időzítés, ugyanis így nehezebb körülmények között is egy profi oktató mellett gyakorolhatod be a biztonságos vezetést. Fordulj bizalommal autóiskolánkhoz, és jelentkezz még ma!