biztonságos vezetés

Biztonságos vezetés sötétben: hasznos tippek, hogy mindenki hazaérjen

vezetés mindig nagy figyelmet igénylő feladat, hiszen egy pillanatnyi figyelmetlenségnek is súlyos baleset lehet a következménye. Azonban néha a körülmények is megnehezítik a dolgunkat, például ködben, csúszós úton vagy sötétben szükség van bizonyos plusz óvintézkedésekre. Az alábbiakban néhány hasznos tippünket olvashatod ahhoz, hogy sötétben is biztonságos legyen a vezetés

Először is nagyon fontos a látni és látszani szabály. Ehhez egyrészt szükség van a szélvédő rendszeres tisztítására. Ne hagyd rajta a ráhullott faleveleket, szabadítsd meg a portól, az eső és a bogarak nyomától! Ezek még tovább rontják a sötétben egyébként is rosszabb látási viszonyokat. Ha kifogyott a szélvédő mosó folyadék, ne felejtsd el pótolni és időnként iktasd be az ablaktörlő lapátok tisztítását is! A biztonságos vezetés másik alappillére sötétben a jól működő, tiszta fényszóró. A kiégett izzót cseréld ki, addig ne indulj útnak! Ellenőrizd az irányjelzőket és a ködlámpákat is, valamint állíttasd be a fényszórók szögét! 

A biztonságos vezetéshez bizonyos fizikai alkalmasság is kell: csak kipihenten ülj a volán mögé, illetve rendszeresen látogass el a szemészetre, ahol ellenőrzik a szemed állapotát, ha pedig szükséges, akkor javaslatot tesznek az ideális szemüvegre is. 

jogosítvány megszerzésekor mindenkinek meg kellett tanulnia az autó kötelező felszerelését. A törvény szerint ugyan csak ajánlott, de érdemes bekészíteni láthatósági mellényt, izzókészletet, illetve télen jégkaparót és hókefét is. 

vezetés során minden esetben figyelembe kell venni a látási viszonyokat a sebesség megválasztásakor. Ha sötétben vezetsz, mindig menj lassabban, óvatosabban, illetve tarts nagyobb követési távolságot! 

Ha volán mögé ülsz, mindig törekedj a biztonságos vezetésre! A fenti néhány tanácsunk betartásával jelentősen lecsökkentheted a balesetek esélyét a sötétben. Amennyiben még most tervezed a jogosítvány megszerzését, fordulj hozzánk bizalommal, autósiskolánk nagy szeretettel vár! Türelmes oktatónk segítenek, hogy minden körülmények között megtanulj biztonságosan vezetni